Boek nu
Boek nu
Terug naar

Wildzwemmen in de Vecht

Een duik in natuurwater geeft je een gevoel van ultieme vrijheid. Zwemmen in de buitenlucht is goed voor het uithoudingsvermogen, geeft plezier, is avontuurlijk en last but not least... is supergezond!

Zwemmen in de schoonste rivier van Nederland

Wildzwemmen… Wat is dat eigenlijk? Nog voor er zwembaden waren, leerden mensen zwemmen in natuurwater. De laatste jaren is het zwemmen in buitenwater steeds populairder geworden. Niet per se om te leren zwemmen, maar voor de sport, het plezier of je gezondheid.

Zwemmen in natuurwater, zelfs hartje winter, is de nieuwste gezondheidstrend. In Scandinavische landen kijkt niemand er van op: zwemmen in koud (natuur)water waarvan de temperatuur soms zelfs lager ligt dan 5 graden. Daarna voel je je helemaal fris.

Een Nederlander die graag in koud water zwemt, is Wim Hof, die ook wel bekend staat als “The Iceman”. Hof ontwikkelde een methode waardoor mensen een betere weerstand tegen kou ontwikkelen en gezonder kunnen leven. Zijn koudetherapie, kun je gemakkelijk thuis, onder een koude douche of ijskoud bad uitvoeren, maar nog leuker is zwemmen in schoon en fris natuurwater zonder chloor.

Natuurwater is over het algemeen een stukje kouder dan een zwembad. Hoewel in de zomer de watertemperatuur van de Vecht best meevalt. Misschien even wennen, maar absoluut goed blijkt voor je lijf. Regelmatig zwemmen in koud water heeft een ontstekingsremmende werking en je duik in het koude water kan ook bijdragen aan het afnemen van stresshormoon.